‘Hintli mi yoksa siyah mı?’

Önce Joe Biden'ın dişli rakibi karşısında gururlu ancak hastalıklarla mücadele eden tavrına tanıklık etti Amerikan kamuoyu. Ardından başkan yardımcı Kamala Harris adaylık bayrağını devraldı. O andan itibaren de Demokratlar haklı yükselişlerini sürdürüyor. Anketler ve pek çok seçim öncesi analizde Trump'a karşı ivmeli ilerleyişine devam eden Harris Amerikan kamuoyunun sevdiği isimlerden biri. Babası Jamaikalı, annesi Hintli olan Harris ABD'nin kuruluş ilkelerine taban tabana zıt bir ırkçı söylemle karşı karşıya.

Peki bu süreçte eleştiri oklarını Harris'e batıran kim? Tahmin etmek çok da zor olmasa gerek. Muhafazakar çıkışlarıyla seçmeninin frekans ayarlarını bozmaya aday isim Trump... Hem de siyahi bir gazetecinin kendisine soru sormaya çalıştığı o anlarda... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SORUYA SORUYLA YANIT VERDİ

Telegraph'ın Seatle muhabiri Andrew Buncombe'nin kaleme aldığı haberinde 78 yaşındaki Trump'ın, Chicago'daki Ulusal Siyahi Gazeteciler Derneği'nin yıllık kongresine katıldığı vurgulanarak detaylar paylaşıldı. Gazetecilerin rakibi Kamala Harris ile ilgili sorduğu soruya o bir "Hintli mi yoksa siyah mı?" sorusunu sordu ve devam etti:

- İkisine de saygı duyuyorum ama belli ki kendisi saygı duymuyor. Çünkü başta Hintliydi ve sonra aniden bir dönüş yaptı, siyahi oldu. Birileri bunu da araştırmalı.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'BAŞKAN YARDIMCISIYKEN HİNTLİYDİ'

Trump, Harris'in çeşitlilik adayı "olabileceğine" inandığını söyledi. Tennessee Kongre Üyesi Tim Burchett de dahil olmak üzere birçok Cumhuriyetçi, Harris'i Amerika Birleşik Devletleri'nde çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık kelimelerinin baş harflerinin oluşturduğu 'DEI' örgütünün başkan yardımcısı olarak tanımladı.

TARİHİ ÜÇLÜ

Eski Kaliforniya Başsavcısı olan Kamala Harris, Jamaikalı bir baba ve Hintli bir annenin kızı. 2021'de başkan yardımcısı olarak yemin ettiğinde, üç kez tarihe geçti; bu roldeki ilk kadın, ilk Asyalı-Amerikalı ve ilk siyahi kişi olarak.

Beyaz Saray Trump’ın yorumlarını kınadı. Basın sekreteri Karine Jean Pierre, bunları 'iğrenç' ve 'hakaret edici' olarak nitelendirdi ve 'kimsenin birine kim olduğunu sorma hakkı olmadığını' ekledi:

- O, Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı Kamala Harris. Adına biraz saygı göstermeliyiz, nokta.


'ABRAHAM LINCOLN BİRİNCİYSE, BEN İKİNCİYİM'

Bazen hararetlenen etkinlik sırasında, köleliği kaldıran Abraham Lincoln’den bu yana Trump kendisinin siyahi toplum için diğer başkanlardan daha fazlasını yaptığını iddia etti. Trump, 'Bu ülkenin siyahi nüfusunu seviyorum. Bu ülkenin siyahi nüfusu için çok şey yaptım' dedi.

Harris, öğrenciyken Washington DC'de bulunan ülkenin en ünlü tarihi siyahi öğrencilerin kabul edildiği kolejlerinden biri olan Howard Üniversitesi'nde eğitim gördü. Senatör olarak Kongre Siyah Meclisi'nin bir üyesiyken oy kullanma haklarını güçlendirmeyi ve polis teşkilatını reform etmeyi amaçlayan yasaları destekledi.


HEDEF: AFROAMERİKAN OYLAR

Trump, Demokratların yükselişini hafife aldığını söyleyerek Afrikalı Amerikalılar ve diğer azınlıklardan destek almaya çalışıyor. Öte yandan 2020 seçimlerinde siyahi seçmenlerin %90'ından fazlası Joe Biden'ı destekledi. Bu yılın başlarında ise Beyaz Saray'ı şoke eden bir anket, siyah seçmenlerin %30'unun Trump'ı destekleyebileceğini öne sürdü.

Ancak Biden, Harris'e yer vererek yarıştan çekildiği için artık bu da olası görünmüyor. Angus Reid Enstitüsü'nün yakın zamanda yaptığı bir anket, siyahi seçmenlerin %67'sinin Harris'i desteklemeyi planladığını, %12'sinin Trump'ı desteklediğini ve %17'sinin kararsız olduğunu ortaya çıkardı.


HARRIS'TEN JET YANIT

Kamala Harris, etnik kökenine yönelik yorumlarını eleştirdiği Cumhuriyetçi Partinin adayı Donald Trump'ı "bölücülük ve saygısızlık" yapmakla suçladı. Harris, Houston'da çoğunluğunu siyahi kız öğrencilerin oluşturduğu topluluğa hitap etti.Trump'ın, etnik kökeni hakkındaki "Hint olduğu halde siyahi bilinmek istiyor." şeklindeki sözlerine tepki gösteren Harris, muhtemel rakibinin "bölücülük ve saygısızlık" yaptığını savundu.