DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN %
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

İş ilanlarında hibrit çalışma rekoru… CEO’lar da ofisi öncelik olarak görmüyor
26 okunma

İş ilanlarında hibrit çalışma rekoru… CEO’lar da ofisi öncelik olarak görmüyor

ABONE OL
28 Temmuz 2024 12:07
İş ilanlarında hibrit çalışma rekoru… CEO’lar da ofisi öncelik olarak görmüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

COVID-19 pandemisiyle beraber tüm dünya durma noktasına geldi. Sokaklarda kimseler kalmadı, trafik olmadı, okullar boş kaldı ama iş hayatı hep işlemeye devam etti.

Pandemiyle beraber evden çalışma ve hibrit çalışma gibi sistemler geliştiren iş dünyası, yeni çalışma modellerini salgının sonrasında da devam ettirdi. Hatta ofise dönüşler gündeme geldiğinde Apple ve Google gibi pek çok şirkette bu karar, çalışanlar tarafından protesto edildi.

Teknoloji devleri bile çalışanlarını haftanın beş günü ofise getirme konusunda sorun yaşarken pek çok şirket de çözümü hibrit modelde buldu.

İŞ İLANLARI REKOR SEVİYEDE

Aylık iş gününün belirli günlerinde ofis içerisinde, belirli günlerinde ise ofis dışında çalışıldığı bu model, iş dünyasında oldukça kalıcı olarak gibi görünüyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre hibrit modelin sunulduğu iş ilanları rekor seviyeye ulaştı.

Temmuz ayının ilk iki haftasında verilen iş ilanlarında pozisyonların yaklaşık yüzde 22’si, haftanın en azından bir kısmında uzaktan çalışma olanağı içeriyor.

ENDİŞELERE MEYDAN OKUYAN SONUÇLAR…

Uzmanlar, araştırmanın, esnek yaşam tarzlarının, çalışanları daha az üretken hale getireceğine dair bazı kesimlerin endişe yaşamalarına rağmen, pandemiden dört yıl sonra artık bu tip çalışma modellerinin ‘ana akım’ olduğunu gösterdiğini söyledi.

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi’ne araştırma sağlayan iş arama motoru Adzuna’nın analizine göre, pandemiden önce ilanların yalnızca yüzde 1’inde karma bir çalışma düzeni sunuluyordu.

Araştırmacılar ülkede bu sistemin; Kral’ın konuşmasında duyurulan yeni İstihdam Hakları Tasarısı ile daha da yerleşik hale geleceğini düşünüyor. Tasarı, çalışanların haftanın bir kısmında evden çalışmalarına olanak sağlıyor.

Adzuna’da veri bilimi başkanı olan James Neave şunları söyledi: “Hibrit çalışma sunan pozisyonların oranı tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve Temmuz 2024’te Birleşik Krallık’ta ilan edilen iş ilanlarının beşte birinden fazlası hibrit seçenek içeriyor ve bu da hibritin yeni çalışma standardı olarak konumunu sağlamlaştırıyor. Bu, pandemi öncesi 2019 seviyeleriyle (yüzde birin altındaydı) keskin bir tezat oluşturuyor ve giderek daha fazla şirketin personel alımı ve personeli elde tutma için hibrit çalışmanın önemini anladığını gösteriyor.”

ÇALIŞANLARI KAYBETMEMEK VE VERİMLİLİĞİ ARTIRMAK İÇİN…

Hibrit çalışma modelinin konuşulduğu ve yaygınlaştığı tek yer Birleşik Krallık değil. Hong Kong’daki CEO’lar da şirketlerindeki yetenekleri ellerinde tutmak ve verimliliği artırmak için hibrit çalışma modeline yöneliyor.

IWG adlı karma çalışma alanı platformu tarafından yayınlanan bir rapora göre, Hong Kong’daki her 10 CEO’dan 9’u hibrit çalışma modelini benimsedi ve dörtte üçüne yakını, çalışanların tam zamanlı olarak ofiste olmasının bir iş önceliği olmadığını belirtti.

500’den fazla CEO’nun katıldığı ankette, hibrit çalışmanın şirket kültürünü iyileştirmeye yardımcı olduğu ve daha mutlu ve daha sadık bir iş gücü yarattığı ortaya çıktı.

DAHA VERİMLİ, DAHA MUTLU, DAHA SADIK

Araştırmaya katılanların yüzde 75’i meslektaşlar arasında daha verimli iş birliği olduğunu kaydetti. IWG’nin yaptığı ayrı bir araştırmada da şirketlerin yüzde 74’ünün önümüzdeki beş yıl içinde şirketlerinin hibrit modelde faaliyet göstereceğini belirttiği ortaya çıktı. Ayrıca CEO’ların yüzde 65’i her gün çalışanlarının ofiste olması gerektiği konusunda ısrar ederlerse yeteneklerini kaybedeceklerine inanıyordu.

Raporda ayrıca, Hong Kong’da haftada beş gün şirkette çalışanların yüzde 56’sının aktif olarak yeni bir pozisyon aradığı belirtildi.

Bulgular, Stanford Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Nicholas Bloom liderliğindeki bir başka araştırmanın sonuçlarıyla da örtüşüyor. Bloom, haftada iki gün evden çalışan çalışanların, haftada beş gün ofis dışında çalışan meslektaşlarına kıyasla daha üretken, terfi alma olasılıklarının daha yüksek ve işlerinden ayrılma olasılıklarının daha düşük olduğunu tespit etmişti.

Stanford anketi ayrıca hibrit çalışma modelinin; kadın çalışanlar, yönetici olmayanlar ve işe gidiş gelişleri uzun süren çalışanlar arasında yüksek olan istifa oranlarını azaltabileceğini de buldu. Bunun da firmalara istifa maliyeti tasarrufu sağlayabileceğine dikkat çekti.

Yeni modelin faydalarını fark eden işverenler, hibrit çalışma için yaptıkları yatırımları artırmaya başlıyor. IWG’nin anketine katılanların yüzde 94’ü hibrit çalışma deneyimini geliştirebilecek teknolojilere fon ayırdığını, yüzde 43’ü ise bunu son 12 ayda yaptıkları en büyük yatırım olarak gördüğünü belirtti.

TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Hibrit çalışmanın, çalışanın mutluluğu ve şirket için verimliliğine olumlu etkileri pek çok araştırma ile gözler önüne serilse de hâlâ bu konuda endişeli olanlar da var. İngiliz Ticaret Odaları eski müdürü John Longworth, “İşverenler evden çalışmanın popüler olduğunu biliyor ancak gençlerin gelişimi, yaratıcı fikirler, etkileşimli çalışma için kişisel etkileşimin ne kadar önemli olduğunu ve birçok işin uzaktan yapılamayacağını da biliyorlar” diyerek özellikle genç çalışanlar için ofisin gerekliliğini vurgulayan isimlerden.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
bonus veren siteler bonus veren siteler